21 maja br. w „Starym Młynie” we wsi Wierzchucice (gmina Sicienko) odbyło się seminarium „Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Wskazówki praktyczne do budowania marki, promocji, wytwarzania i dystrybucji”.
Region kujawsko-pomorski obfituje w produkty regionalne i tradycyjne, które mają szansę spełnić wymogi europejskiego systemu ochrony produktów i zyskać miano produktów markowych. Propagowanie tradycyjnej kuchni regionalnej to ważne działanie w celu zachowania dziedzictwa kulturowego regionu. Jednym z celów seminarium było zaprezentowanie produktów utożsamianych z regionem, ich degustacja oraz wskazówki o praktycznym zastosowaniu lokalnych surowców w potrawach. Pośród wielu produktów uczestnicy seminarium mieli możliwość skosztowania dwóch borowiackich: „szandara” i „fjuta” przygotowanych przez Helenę Pałkowską z Krzywogońca i Marzenę Przytarską z Przyrowy.
Obecnie na europejskiej liście zarejestrowanych jest 37 polskich produktów markowych. Są one chronione specjalnymi znakami, które informują konsumenta o nazwie, geograficznym pochodzeniu i gwarantowanej tradycyjnej specjalności.
W seminarium wzięły udział: Helena Pałkowska i Marzena Przytarska - prezentujące swoje produkty, Magdalena Kurpinowicz, prezes Lokalnej Grupy Działania „Bory Tucholskie” oraz Maria Ollick, prezes Borowiackiego Towarzystwa Kultury.
Organizatorem spotkania był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Departamencie Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko–Pomorskiego oraz Lokalna Grupa Działania „Trzy Doliny”, a pomysłodawcą Piotr Lenart – ekspert kulinarny.
Tekst i zdjęcia przesłane przez Marię Ollick
Prezesa Borowiackiego Towarzystwa Kultury